De-ale televiziunii…


*Articol scris pe data de 4 martie 2016

– 

de-ale-tv-bogdan-ulmu

Mă gîndeam recent, care-i misterul de BD în acțiune (…la munte, la mare ș.a.m.d.) se programează pe micul ecran, săptămînal? Chiar este o foame insațiabilă de BD, la telemanii noștri? N-ar mai încăpea și cîte-un film românesc bun? Ciudat!

Dar, ca să-mi închidă gura, cei de la programe, într-o săptămînă au pus și două pelicule rusești, de care chiar îmi era dor: Zboară cocorii și Anna Karenina. Am revăzut-o pe minunata Samoilova! Așa, da!

De-acum, mai suport trei luni   Eu, tu și Ovidiu & Păcală se întoarce

                                                *

Nu v-ați săturat de reclama la Ibusinus („mămică, nu pot să plec, sunt răcită!”)? Că eu m-am săturat de un an.

                                                *

Vasluianca aceea care va fi premiată de Obama mai reabilitează oleacă orașul. Bravo ei!

De altfel, bănățenii  care se cred fruncea, ar face bine să deschidă un dicționar de personalități, să vadă cîte-s născute în Bîrlad/Vaslui, și cîte-n Lugoj/Caransebeș…așa, ca divertisment…

                                                *

Am privit cu interes episodul din Profesioniștii în care se dialoga cu fata marelui Ionesco. Știam multe din relatările ei. Dar a fost prima oară în care m-am întrebat dacă ea s-a sacrificat pentru părinți, ori a fost un pretext de-a-și masca eșecul conjugal?

Apoi, m-am întrebat dacă Marie France Ionesco a realizat că ilustrul ei părinte a fost interzis în România de două ori: prima, de comuniști; a doua – chiar de ea!

În fine, nu-mi vine să cred că-n 1968, cînd a venit în România, vizitatoarea noastră a fost luată din avion de Tanți Cocea. Să fi fost atît de lejeră vama pe-atunci? Și-ncă în cazul fetei unui „trădător de țară”? Hm…

                                                *

Se spune că-n ultimii patru ani au apărut în România 37 de partide noi. Nu cred! Eu nu le-am văzut!

Unde-s, bre? Și cîți membri au? Și ce aduc nou în peisaj politic?

Constat că am scăpat din mînă frîiele înțelegerii politicii contemporane!

                                                *

Cică preoții tre să depună un nou jurămînt, cum că nu vor fura. Nu-i rău! Ca să mă păstrez în domeniu, aș putea prevedea că această acțiune va echivala cu…agheazma popii: rău nu va face.

Deși, poezeaua, parcă zicea:„El se jură că nu fură/și l-am prins cu rața-n gură!”…

                                                *

De ziua lui Marin Sorescu, Teatru Tv a programat Matca, montarea Teatrului Mic. Gestu-i frumos, numai că adaptat astfel textul & spectacolul au sărăcit teribil! Plus apa, personaj important, care nu mai apărea!

 Bun, și acum, Vasile Nițulescu.

   *

Au sosit, în fine, primii 15 refugiați. Au fost duși la Galați.

Localnicii nu s-au bucurat. Nici musafirii.

Poate SRI n-avea treabă…

                                                *

Am revăzut o ecranizare mai veche, sovietică, a Pescărușului. Cam plicticoasă! Cum să mai faci Cehov ca să placă spectatorului profesionist din 2016? E clar că nu ca-n această ecranizare…

Minunată însă, și acum, Ludmila Savelieva (cînd am revăzut Floarea soarelui, am și scris că era mai bună ca Sofia Loren)!

                                                *

S-a lămurit cu Eurovision: ne reprezintă cine trebuie – zic eu. Deși, oricum nu prea contează (votul nu-i axiologic, ci conjunctural! Dacă ne dă iar Moldova 12 puncte, scăpăm de coada clasamentului!).

E bine și că s-a transmis finala de la Baia Mare. Rău e că la final, toată lumea l-a așteptat pe primar să apară cu trofeul! Nu mult, cam 7 minute! Avea de terminat o sticlă de whisky în culise…

Huo!

                                                *

De 8 martie s-a petrecut un accident incredibil: pentru că soțul nu i-a adus flori, o delicată nevastă l-a…castrat!

După acest gest amazonic, fomeia a anunțat că-și va cere scuze. Scuzele nu readuc zurgălăii la locul lor, walkirie oligoidă! (ce bine că nu mai sunt însurat!).

                                                *

Cum mă uitam într-o după-amiază pe micul ecran, văd o știre cu cei mai bogați cinci artiști români: pe lîngă Inna și Antonia și nu mai știu care, ce-mi zdrăngăni-n ureche familiar? ARȘINEL! I-auzi?

I s-o trage de la Catena?