De-ale televiziunii


Cîteva seri la rînd m-am enervat auzind cum sunt etichetați diverși clienți ai tembeliziunilor, de care nu poți scăpa, orice-ai face.

La Cireașa de pe tort (emisiune în care Horia Vârlan face toți banii, prin comentariul său profesionist, de bun simț și plin de umor!) apăru într-o seară solistul de muzică populară Constantin Enceanu. Îl cunosc, fiindcă e foarte des pe micul ecran. Ei bine, cum credeți c-a fost numit guristul nostru? MEGASTARUL muzicii populare! Păi atunci, pentru Maria Tănase și Gheorghe Zamfir, ce calificative am mai putea găsi, bre?!…

de-al tv

Stați, că n-am terminat; în altă seară, la Capatos în emisiunea sa de prost-gust incontinent, Daniela Crudu fu numită DIVĂ. Nu știu cu se ocupă paceaura, o văzui pe la tembeliziuni hlizindu-se, de cîteva ori, dar dacă macioalfa este divă, atunci Maria Callas ce mai e?

Altă clientă a balamucului tv este, de ani buni, Oana Zăvoranu: recent, a fost dusă iar la spital. Mă rog, poate fi vorba de publicitate: unii-și fac publicitate realizînd ceva solid, durabil, original în viață, alții divorțînd și anunțînd că i-a luat cu Salvarea. Creola nu este interesantă, firește, pentru oamenii cu discernămînt și simț al proporțiilor. M-a intrigat însă faptul că-n știrile tv a fost numită actriță. E-te, scîrț! Unde joacă? Ce filmează? Dacă apari pe targă și pe la tribunale, mi-e teamă că e cam puțin să te crezi actriță…

                                                            *

Altă mistificare: a reapărut, de cîteva luni, la Antena 1 emisiunea Teatru TV. Ne-a bucurat evenimentul, fiindcă de decenii teatrul tv a însemnat ceva, în istoria de spectator a profesioniștilor, dar și a celor care nu puteau ajunge în sălile teatrelor.

Bucuria ne-a fost scurtă, însă: e vorba de o șușă a lui Bendeac. Cele două montări de pînă acum sunt produse de comicosul de gust îndoielnic, el jucînd și unul din rolurile principale. Dacă nu iese de sub pulpana lui, emisiunea se compromite.

                                                            *

Că tot l-am pomenit, mai devreme, pe Horia Vârlan: vreau să-mi spun punctul de vedere și asupra urmăritei emisiuni MasterChef. Mă uit și eu, ca iubitor de gastronomie. Nu e rea. Are rețete interesante și concurenți agreabili. Nu tot timpul, atît cît s-o legitimeze.

Un singur lucru mi se pare lipsit de etică: atitudinea juraților. Ei sunt profesioniști; concurenții, nu. Și-atunci de unde mitocănia cu care sunt judecați cei mai slabi? Dacă la Angela Gheorghiu (asta da, divă!), spre exemplu, ar veni o fătucă dornică de afirmare și ar falsa, vă închipuiți că marea solistă ar pocni-o cu partitura peste cap?

Cred că juriul de la populara emisiune MasterChef ar mai trebui schimbat. Cu gastronomi la fel de buni, dar oleacă mai diplomați, toleranți și iubitori de semeni. Am face economie la mii de lacrimi care se varsă pe platou, aiurea…