Despre semnificația ascunsă a unor cuvinte: GRATIS


(cu aplicații pe unele emisiuni tv publicitare)

Se știe, sunt teleman. Dacă o zi nu am televizor, mă urc pe pereți.

            Rău fac! Fiindcă acum o săptămînă, văzui o emisiune care făcea reclame la cuțite de bucătărie de excepție.

De o viață mi-am dorit un asemenea instrument profesionist.  Ăsta din materialul publicitar părea imbatabil și inegalabil: o șleahtă de escroci făceau cu el operațiuni teribile, care te lăsau bujbei –  tăiau din aer ananas, roșii, hîrtie, lemn, țevi de juma de țol, coaste de bou, mitraliere, stîlpi de telegraf etc. Ce mai, sufeream că nu am și eu în casă o asemenea sculă…

            Dar, ce să vezi, spre finalul materialului publicitar, am aflat și că miraculosul cuțit e GRATIS. Dacă te grăbești să comanzi.

            M-am grăbit. Am sunat la numărul de pe ecran. Apoi, a-nceput calvarul…

            M-a căutat o paceaură de la firmă, să mă felicite pentru alegere. Și să mă anunțe că acel cuțit GRATIS, costă doar 40 lei, taxe poștale.

Bine, am zis, nu-i un capăt de țară…Dar, mi-a mai sugerat macioalfa, dacă tot dau 40  pe transport, nu-i păcat să nu mai beneficiez de o altă ofertă? Ce-aș zice de o tigaie de ceramică, cu capac moca?

            Am calculat: cuțit gratis, tigaie doar 89, capac gratis, transport 40. Nu e chiar devastator, nu? Am primit două telefoane de confirmare. Am confirmat și am rugat să mi se aducă comanda după 14 ale lunii, că n-am bani. Mi s-a spus că e ok. Va ajunge pe 16.

            Pe 14 dimineața, însă, m-a sunat curierul: era în oraș. I-am spus și lui că n-am bani, să vină pe 15. Ne-am întîlnit pe 15, după ce am pierdut o juma de oră așteptîndu-l (nu găsea adresa).

Finalul: acel cuțit GRATIS, m-a costat, pînă la urmă, 216,70 bani. Nu știu de ce.

            Cine va mai face ca mine, ca mine să pățească!

            Concluzie: dacă amorul tarifat e mai ieftin ca ăl netarifat, un cuțit gratis, e mai scump ca ăl plătit!

            A se reține.