Dubai, poveste color cu reflexe alb/negru (II)


           Nicăieri, poate,  kitschul nu este mai prezent ca-n Arabia. Dar nici nu stai relaxat, privindu-l: dacă, totuși, cutare obiect e …la marginea artei? Margine, dar și artă. Mergînd prin bazar și prin centrul vechi, prin malluri și magazine de așa-zis artizanat, vezi, printre miile de fleacuri, cîte o capodoperă: aramă, cupru, cristal, argint patinat, pietre prețioase. La prețuri imposibile, ori la unele chiar decente.

         aqua park dubai   Se știe că nu-ți poți permite să achiziționezi tot ce ai vrea: maxim, 1% din ce-ți dorești. Am luat un calendar de aramă vechi, o carpetă persană și un inel iranian, de circa 400 de ani. Ne-am mai cumpărat condimente minunate, asiatice, rare. Și am oftat. Oftatul ușurează, nu?!

            Am oftat și-n marile librării din cele două malluri vizitate (se zice că aici s-ar afla cam 60 de malluri, care atrag turiști din lumea întreagă): erau zeci de mii de volume. În mai toate limbile pămîntului. Unele, incredibil de accesibile, ca preț. Dar cît poți căra, și cît poți cumpăra?

Am luat cîteva cărticele pentru apropiați și o agendă frumoasă, pentru mine. Și am mai regretat că nu am copii mici sau nepoți: atîtea cărți-obiect (cărți-jucării) am descoperit pe rafturi, că-mi venea mie să mă prostesc cu ele…noroc cu supraveghetorii, care mă priveau cu un dispreț asiatic în timp ce desfăceam cutiile și mergeam în genunchi pe podeaua magazinului, jucîndu-mă de-a trenulețul, printre picioarele  beduinilor nedumeriți, ascunși în cămășoaie albe (am aflat că acești purtători de veșmînt ritual au acasă circa 50 de haine identice, pentru ocaziile de ei știute) …

            O altă minunăție: acvariul. Cel mai mare din lume (aici tot ce-ți place e cel mai: Burj Khalifa e cea mai înaltă clădire din lume, Palm Atlantis și Burj Al – Arab sunt cele mai scumpe hoteluri din lume, acvariul din Dubai MallAqua Park – cel mai întins din lume, aici e și cel mai mare mall din lume etc.). Am fost în interiorul acvariului: am văzut mii de pești și am vizitat Aqua-zoo (reptile, scorpioni, pinguini, gîndaci, aligatori ș.a.). Am mers cu barca printre rechini și am văzut două marmote care pictau.

Ni s-a garantat că rechinii nu sunt periculoși, fiindcă de mici sunt crescuți fără a intra în contact cu sîngele: sunt hrăniți doar cu pește fiert. Am văzut scafandrii care-i hrăneau și curajoși care coborau în adîncuri, în cuști cu gratii (acvariul se întinde pe două etaje și, ne-a zis ghida, conține …10.000.000 de litri de apă, mereu împrospătată). Am zărit aici și cea mai impresionantă pisică de mare – are cam doi metri, în diametru!

Vizitarea bazinelor nu-i ieftină, dar la cît curent se consumă și cît costă întreținerea minunăției, nici n-ar avea cum să fie prea accesibilă, ca preț…(M-am întrebat, cvasi/ludic cum mă știți, și aici, și cînd am văzut extraordinara pîrtie artificială de ski din Emirates Mall: ce-ar fi dacă ar avea loc, pe neașteptate, o pană de curent? Însă cei din Dubai, evident, nu înțeleg ce ar însemnă asta! Și nici n-ar avea sens să le explicăm: e ca-n bancul cu Radio Erevan – „Se poate introduce comunismul în Elveția? – Se poate, dar n-ar fi păcat?!”).

(va urma)