De-ale televiziunii…


articol            Am fost foarte mîhnit cînd am aflat că în platoul unui post tv central, moderatoarea a luat bătaie de la invitați. Am fost mîhnit nu pentru că m-ar surprinde situația (ce mai surprinde, azi, la televiziunile naționale?!), nici fiindcă aș compătimi-o (cum îți poate fi milă de o gazdă tv care invită un „triunghi” de maneliști?), ci pentru că mediatizatul eveniment i-a avut ca interpreți pe Guță, soția și amanta. Nobil gest – acela de-a spăla rufele adulterine la tv, dar sufăr fiindcă de-alde Bălăceanu Stolnici și Neagu Djuvara, spre exemplu, n-ar fi în stare să pocnească teleaste! Sunt, deci, vechi și previzibili. De-aia nici nu sunt invitați pe la televiziuni. Fac mai multă caragață Mitoșeru, Serghei Mizil, ori Costin Mărculescu.

            Data viitoare ar putea fi adus iar Vadim Tudor, dacă se angajează să arunce cu microfonu-n Moculeasca, ori să-i dea la gioale lui Pleșu.

Lume bună, țațo, pe la tembeliziuni! Iar CNA-ul moțăie. Eu le-aș trimite pe capul CNAului pe amanta, nevasta, cumnata și soacra lui Guță, înarmate cu făcălețe, tingiri, fierturi de prune și satîre: acolo să vezi senzațional!

                                                            *

            Să nu ne depărtăm: într-o seară, teleaștii știriști au datără buluc pe aeroport. Au așteptat o zi întreagă să apară ex-cuplul Bănică/Marin.

            Grea misie, misia de reporter tv! Au stat bieții de ei în frig și sete fo zece ore. Așteptarea le-a fost răsplătită, într-un tîrziu: apăru Fane, solo. Dezamăgire, teteo! Unde-i ex-doamna de la domnul?

            Ambițioșii au mai așteptat încă fo două ore: în fine, cu alt avion, apăru Zîna, cu copiii. Sări în taxi, pe furiș – reporterii, după ea. Șoferul gonea cu 150 la oră, trecea pe stop, prin București, copiii urlau, Andreea Marin lua Xanax cu pumnul…Reporterii au urmărit-o pîn la ușă.

            Iată, mi-am zis cu invidie, ce-nseamnă celebritatea! Pe anonimii Liviu Ciulei și Angela Gheorghiu nu i-ar fi așteptat nimeni, la aeroport. Nu fac ratting! N-au valoare, ce să-i mai menajem atîta!

                                                            *

            Alta: într-o seară, fu aniversat pe micul ecran, marele Florin Piersic. Împlinea o vîrstă rotundă (77). De altfel, charismatizul logoreic serbează cam de două ori pe an, o vîrstă rotundă.

            Un grup de actrițe decorative îi cîntau, pe melodia Kalinka, versuri festive gen „Florin, te iubim, îl iubim noi pe Florin!”. Emoționant gest!

            La un moment dat am tresărit terifiat: textierul trecuse la comparații; și fătucele îl iubeau „precum șopîrla, soarele!”. Doamne ferește!

            Pe viitor lăsați-le cu la-la-la, bre!…