Ce-am mai văzut/înghițit în sec/mîncat, prin Paris…


 …Cum știți, o masă-n Orașul-Lumină costă între …3 și 300 de euro. Eu m-am plasat, lucid, suferind, dar realist, înspre limita inferioară.

Mare caznă pentru un gourmet să nu-și poată satisface toate poftele, într-o capitală a rafinețurilor ! (inclusiv, gastronomice). Țin minte că Horia Lovinescu, mare dramaturg și director de teatru, a refuzat de mai multe ori, pe vremea comunismului, să plece la Paris: diurna era prea mică, în raport cu voluptățile lui virtuale…Iar Eugen Schileru, am mai povestit asta, cînd, în fine, i s-a dat aprobarea să vadă Louvre-ul, a refuzat să plece, spunînd „e prea tîrziu ca să mai văd Parisul!”…

M-am plimbat, în schimb, și prin marketuri, fromagerii, boulangerii, patisserii, făcîndu-mi, în minte, meniuri ideale. E drept, mai și cumpăram, de ici, de colo, cîte ceva, că nu mă puteam abține. Cea mai bună masă am savurat-o…în cameră. Undeva, pe Boulevard Diderot, aproape de Gare de Lyon. Am cumpărat niște specialități de pește de la un magazin rusesc (nu ieftine!), niște creme de sparanghel, un brînzet minunat, o cutie de Quiche Lorraine, whisky și vin bun (ăsta era chiar ieftin!), apă minerală – cea gazoasă se găsește mai greu – și am încins un dejun delectabil.

Multe plăcintării. Și creperii. Irezistibile! Magazine de dulciuri dichisite, cu specialități apetisante. Prăjitura lor specifică – macaron –mediocră.

În altă zi, după ce m-am plimbat pe strada cu multe restaurante exotice – lîngă Panteon, m-am oprit la un restaurant micuț, cu mese pe trotuar, La vieille Tour. Susținea că are specific franțuzesc. Nu era rău. Porțiile mici, ca-n Franța. Vin excelent, dar scump, supă de ceapă acceptabilă și vită cu ciuperci, bună. Apa minerală te seacă – 7 euro sticla de un litru! De-aia nici nu beau șpriț, frîncii!

Dimineața mergeam prin cafenele: acceptabile, ca preț. Seara, prin baruri & puburi. Am fost chiar în cîteva de lux: Le Coq sau Hard rock cafe. Nu puteai sta mai mult de-o oră, căci o bere la 330ml. era 7-8 euro!

Am studiat oamenii, peste tot pe unde m-am plimbat, nu prima oară. Cumplit de diferiți! De la boschetari, excentrici și exhibiționiști, pîn la diplomați. Mulți negri și asiatici. Cîțiva români. Și, firește, rromi.

De revenit. Neapărat!…