Un masterat unic în lume


Am avut șansa să fiu implicat, în ultimele luni, într-o aventură universitară incredibilă: masterul româno-chinez cu specializare în actorie-teatru-muzical, realizat de Universitatea Dunărea de jos din Galați, în parteneriat cu Academia Centrală de Dramă din Beijing.

http://s3.postimg.org/5jktvn643/35_BEL_01_02.jpg

 

Evident, după tradiția mioritică, ideea a fost primită cu scepticism și ironie. Profesorul Cornel Dumitriu, autorul proiectului, universitar cunoscut care predă nu doar la București și Galați, ci și la…Beijing, a avut emoții cît casa, pînă a văzut, în examen, spectacolele disciplinelor de bază – Actoria și Limba și civilizația chineză. Dar acum e liniștit: chiar și cei care veniseră să asiste la un eșec, au plecat convinși de succesul acestui masterat.

Fiind vorba de teatru muzical și de posibilitatea unei deplasări în China (unde se va ține semestrul III al programului, din septembrie), am ales un text după G. Călinescu – E frumos ce-mi place mie! – alcătuit din trei piesuțe cvasi/necunoscute al genialului critic. Și am mai ales muzica nemuritoare a Mariei Tănase, pe care cunoscuta coregrafă Vivia Săndulescu a imaginat dansurile. Pregătirea vocală a fost girată de dl. Gabriel Năstase, prim-solist al Operei Române din Capitală. M-am gîndit că un spectacol care mixează Călușarii, Fetele de la Căpîlna, Lume-lume!, Ciuleandra și altele de acest fel, ar fi indicat pentru un prim contact al gazdelor din septembrie, cu arta românească. Și ar putea constitui un bun pretext de etalare a virtuozității masteranzilor – actorie, dans, cîntec. Un spectacol care cere forță, umor și dinamism. Tinerețe – nu doar biologică.

Fiind vorba de prima admitere la această specialitate (admitere care se datorează, în primul rînd, Rectorului Universității, dl. Iulian Bîrsan) sigur că au fost admiși masteranzi cu experiențe și vîrste diverse; cu aptitudini, poate, inegale; unii mai făcuseră actorie, alții – canto, ori filologie; ocazional, dans. Nu e simplu-n trei luni să omogenizezi o grupă și s-o aduci la o comunicare perfectă.

Și totuși, acești tineri care au jucat atît în spectacolul inaugural, cît și în cel în limba chineză, au reușit. Le mulțumesc pentru colaborare și îi asigur de afecțiunea mea. Numele lor: Elena Belciu, Alin Costea, Maria Dănăilă, Ioana Decianu, Daniela Enache, Gabi Enache, Daniel Făt, Claudia Iancu, Carmina Ilie, Nadia Manoli, Georgeta Nedelcu, Dan Radu, Nicolae Trandafir.