Hai-hui prin Polonia (3)


În centrul vechi al Cracoviei am intrat, într-o seară, într-un bar cu nume ciudat: Komisariat. Nu era multă lume, ceea ce ne-a pus pe gînduri, mai ales că erau prețuri incredibil de mici.

Am înțeles repede că era amenajat ca-nainte de 89 – asta era particularitatea sa. Decorația? Aparate radio vechi, magnetofoane cu benzi, ca-n anii 70, pe pereți fotografii cu politruci din perioada comunistă, iar la cele trei televizoare din local erau puse emisiuni tv din anii 70 – 80. Sigur, ar putea fi o idee, dar aici nu prea funcționa, pentru că vechiul, avea o conotație sărăcăcioasă, neatractivă; și-n plus, gustările erau mediocre, iar berea acră. Un pahar de vin, oarecare și el, o bere și două felii foarte mici de pizza au costat doar 10 zloți; dar și calitatea era pe măsura prețului…

Ieșind de-acolo, am zis că merităm să ne „reparăm” gustul & impresia: am intrat într-un bar arhiplin, precum toate barurile cracoviene, cu afișe atractive pe pereți, plin de studenți gălăgioși, mulți dintre ei – străini. Am luat cîte-un pahar de vin, la 13 zloți fiecare. Bun. Bonus, un chat de Unicum, pe care l-am băut cu plăcere.

Taxiul, pînă la hotel, pare ieftin, dar nu e. Deoarece, dacă kilometrul e cam la fel de scump, ca la noi, pornirea e 8 zloți. Trei stații, cam atît aveam pînă la hotel, au făcut 20 de zloți.

Clipboard01Mă rog, nu te duci într-o țară străină să faci convertiri ale monedei, ori calcule meschine. Dau aceste detalii ca să știe curioșii la ce să se aștepte, cînd vor ajunge acolo.

În vagonul restaurant Cracovia/Varșovia, prețurile-s accesibile. E cam aglomerat. Am întrebat de ceva specific, ceea ce caut de cînd am ajuns în Polonia. Ghidul nostru, vesela Agata, îmi recomandă o mîncare de bacon cu prune uscate. Sunt curios.

Sunt niște suluri de șuncă (costiță) prăjită, care-n interior au cîte-o prună prinsă cu o scobitoare. Garnitură/decor – o frunză de salată și o roșie. Rulourile au fost gustoase. Poate chiar cele mai gustoase, încercate pînă acum, pe aceste meleaguri.

Seara în Varșovia: o încîntare, să faci un tur al centrului vechi. Clădiri frumoase, cu stucaturi impresionante, o arhitectonică minunată, bun-gust și patină a timpului. Emană cultură.

Galerii de artă incredibil de multe. Locuitorii  Varșoviei au o serioasă aplecare către artă. Expoziții, teatre, săli de concerte, afișe îmbietoare…Încep să mă simt minunat…

(va urma)